Ivo Car-Biografija

Ivan Jakovljević, alijas Ivo Car, je multimedijalni umetnik (slikar, vajar i filmadzija). Rodjen je 29.09.1984 godine u podrudničkom selu Mutanj (opština Gornji Milanovac) gde i danas živi i stvara. Javnosti je postao poznat krajem 2007. godine, tačnije 1. novembra, kada je na brdu Straževica iznad svoje kuće izgradio natpis “Srpski Holywood” u slavu i čast sedmoj umetnosti. Za taj poduhvat je podigao kredit koji je 2. godine vraćao od sopstvene plate koju zaradjuje radeći u službi obezbedjenja u rudniku olova i cinka “Rudnik D.O.O.”

Sledeće 2008. godine izgradio je veliki logo “MTV-a” na putu za Srpski Holivud. To je učinio iz velike ljubavi prema MTV televiziji i muzici koju ta televizija emituje. Iste godine je na prostoru ispod natpisa “Srpski Holywood” želeo da organizuje “EKO MUZIČKI FESTIVAL” ali nažalost u tome nije uspeo jer je baš u to vreme krenula svetska ekonomska kriza koja je tu ideju odložila za neka bolja vremena. Ivova zamisao je bila da taj muzički festival traje 3 dana, da prvi dan bude posvećen techno, a ostala dva rock muzici.
IMG_0539
2009. godine je ispred natpisa postavio “ADRENALIN ljuljašku”, koja je jako dobro prihvaćena medju posetiocima. I danas dosta njih dolazi najviše zbog nje. Kada se odrasli na njoj ljuljaju, u tim trenutcima se vraćaju u detinjstvo. Adrenalinskom se naziva zato što, kada se ljuljate, zbog strmog terena i pogleda koji se od nje pruža, doživljavate pravi adrenalin. Iste godine je učestvovao u reallity show “BUDI FACA” na tadašnjoj nacionalnoj televiziji Košava, i osvaja prvo mesto.
10514389_10152688579425628_8124894937261513695_o

2010. godine je izgadio “Zemlju Čarobnjaka iz Oza” na putu za Srpski Holivud. Novac za izgradnju dobio je od preduzeća u kome je zaposlen “RUDNIK DOO” sa Rudnika i preduzeća”CONTANGO” iz Beograda, vlasnika gospodina Darka Vukobratović. Nakon izgradnje, “Zemlju Oz” posetilo je dosta turista, njenom posetom povećan je broj posetilaca Srpskom Holivudu.

2011. godine Ivu Cara je putem interneta kontaktirao Miroslav Bata Petrović, filmski producent i režiser iz Beograda i predložio mu da na livadi ispred natpisa Srpski Holywood naprave trodnevni filmski festoval. Taj predlog je Iva sa oduševljenjem prihvatio i zaista, od 12. do 14. avgusta te godine napravili su filmski festival, koji se, po ideji Bate Petrović zvao “Prva Revija nezavisnog OFF filma Srbije” koji je bio veoma dobro posećen. Troškove samog festivala su Iva i Bata Petrović sami finansirali. Tada, je ustanovljena nagrada za pobedničko prvo mesto na Reviji “Veliki šumski patuljak” po ideje Bate Petrović.

2012. godine, uz sufinansiranje Ministarstva kulture, organizovan je drugi po redu, filmski festival tj. “Revija nezavisnog OFF filma Srbije” od 27. do 29. jula. Takodje, kao i prve godine, Revija bila jako dobro posećena.

2013. godine, takodje uz sufinansiranje Ministartva kulture, organizovana je Treća Revija nezavisnog OFF fima Srbije od 2. do 4. avgusta, koja je kao i predhodne dve godine,trajala tri dana. Bila je izuzetno posećena. Prvu nagradu “Veliki šumski patuljak” dobio je film Mirka Nikolića Kormija iz Dragolja, “Nestali”.

Ivo Car u medijima:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>