Srpski HOLYWOOD

242336_2143857679710_4718372_o

Putnici , turisti , planinari pa i novinari , prolazeći Ibarskom magistralom , dvanaestak kilometara ispred Gornjeg Milanovca , zatečeni su nesvakidašnjim prizorom – na proplanku Rudnika na 3 metra viskim belim metalnim slovima ispisano je “HOLYWOOD”. Oštro oko primetiće i nešto sitnije ispisano ćirilicom “SRPSKI”.

Ko, gde, šta, kako i zašto … ?

Ivan Jakovljević – Ivo Car kako ga zovu meštani i prijatelji – jedan je od mnogih koji se nisu uputili u grad ili inostranstvo, sa svojim prijateljima i vršnjacima želi da utemelji etno – turizam u svom selu Mutanj, u srcu predivne planine Rudnik, u Šumadiji. Poštovalac likovne i filmske umetnosti, entuzijasta i sanjar, dosetio se da skrene pažnju ne samo meštana i drugih znatiželjnika već i, posebno, umetnika velikim natpisom na vrhu planine “SRPSKI HOLYWOOD”. Tako je Miroslav Bata Petrović, filmski stvaralac iz Beograda, ne samo zastao na magistrali već se i popeo na planinu, upoznao sjajnog mladog čoveka Ivu Cara, i začas se postigli dogovor da u Srpskom Holywood – u pripreme i održe “Prvu reviju nezavisnih OFF -filmova Srbije” ( od 12. do 14. avgusta 2011. ). Natpisu nedostaje jedno slovo “L”, ali ne slučajno, već zbog poštovanja autorskih prava, da ne bude totalni plagijat originalnog natpisa iz Los Andjelesa.

I bi tako !

Natpis “Srpski HOLYWOOD” je insalacija od metalnih cevi i lima koju je Ivo Car izgradio 1. novembra 2007 godine uzevši kredit u banci koji je od sopstvene plate odplaćivao dve godine. Natpis čini 8 slova koja su dimenzija 2,5 x 3 metra. Natpis je izuzetno posećen od strane turista iz svih krajeva Srbije, ali i turista iz inostranstva. U toku noći, natpis je osvetljen LED reflektorima, koje su donirala preduzeća “Rudnuk DOO” sa Rudnika i preduzeće Contango iz Beograda, vlasnika gospodina Darka Vukobratović. Od samog početka “Srpskog Holywooda”, pomenuta preduzeća Ivi nesebično pomažu finansijski, pa je tako i problem snabdevanja el. energijom, rešen njihovom donacijom.

Prvi snimak Srpskog Holivuda u medijima:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>